Forleden havde jeg en samtale med en god ven, som var frustreret over at hun sad fast i en udfordring og lige meget hvor meget hun kæmpede med at få det løst, så kom hun ikke videre - tværtimod føltes det som om problemet blev endnu større i hendes bevidsthed!
Jeg tror, vi alle kender til ovenstående situation - at stå overfor en udfordring i vores liv, tænke så det basker for at finde en løsning - og have en fornemmelse af ikke at komme videre... Jeg har selv stået der mange gange ikke mindst i mit liv som selvstændig og været frustreret, fordi der var noget der ikke lige gik som jeg forventede - at jeg ikke fik de kunder jeg gerne ville osv. Og hvor jeg er endt i tankemylder eller panikhandlinger, fordi jeg er blevet ledt på vildveje af gamle vaner og tankemønstre. Og når vi ryger i travle tanker og panikhandlinger, så har vi mistet klarheden. Vi mister kontakten til kernen og til det sted, hvor vi godt ved, hvilken vej vi skal gå for, at det giver mening for os. NÅR VI KØRER AFSTED I HVERDAGENS HAMSTERHJUL, ER DET SVÆRT AT MÆRKE EFTER... Men hvad skal der til for at komme ud af tankemylder og finde vejen igen? RO - TID - NÆRVÆR At du giver dig selv en pause til at mærke efter... Det er i pauserne, at du bliver klogere på dig selv. Det er i pauserne du finder ud af, hvad det er, der skal til for at du kan komme videre. Det er i pauserne, du finder ud af om du er det rigtige sted i dit liv. Det er i pauserne, du finder ud af hvordan du kan hjælpe dine kære. Det er når du bliver nærværende overfor dig selv, at du kan se dig selv klart og se hvad der gør dig glad. Jeg ser det igen og igen hos alle de kursister, der kommer her hos Kvindhøj - at en pause fra hverdagen giver klarhed, ro og styrke til at finde vejen i livet. Nogle finder ud af at de er på rette vej... Nogle finder ud af at de skal give mere tid til sig selv... Nogle har brug for at lave store forandringer - andre mindre forandringer... Vi er alle eksperter i vores eget liv, men nogle gange kan tanker og følelser bringe os på vildveje - en pause fra hverdagen kan give dig klarhed i forhold til hvad du har brug for i DIT liv! Har du brug for at trække stikket til hverdagen et øjeblik? Til at finde ro, klarheden og vejen i dit liv? Kom med på retreat og find klarheden... Tak for at du læste med! Kærligst Lotte
0 Kommentarer
Den sætning blev jeg præsenteret for på det mindful self compassion kursus, jeg deltager i lige nu.
Det handler om modstand mod det svære i vores liv. Den modstand vi kan mærke, når vi synes øjeblikket skal være anderledes, end det er. At være i en svær periode i sit liv er smertefuldt - og det er noget vi alle oplever en gang i mellem. Det er en del af livet... Men når vi har modstand på det svære, så bringer vi endnu mere lidelse til. Lidelsen er noget vi påfører os selv, det er ofte noget vi gør helt ubevidst fordi vi har indlejret forskellige "overlevelsesstrategier", når noget er svært. Og fordi det er helt naturligt for os at forsøge at undslippe eller gøre modstand mod noget, der er ubehageligt. For mig var det en stor øjenåbner - lige pludselig kunne jeg se at alle de bekymringer jeg har mærket og haft i mit hoved det sidste halve år, faktisk var noget jeg har påført mig selv! At jeg havde gjort det endnu sværere for mig selv med alle de bekymringer om f.eks. økonomi (og som ikke blev til andet end bekymringer). Jeg kunne se tilbage på alt det kaos og mange mange bekymringer, der var i mit liv for 10 år siden, da jeg blev skilt, og se at en stor del af det var, fordi jeg ikke ville eller kunne acceptere situationen som den nu var... Modstykket til modstand er mindfulness, der hvor du øver dig på at acceptere det svære - ikke fikse noget, eller lave noget om, men bare være ved det, der er svært. What we can feel, we can heal At møde det svære og sig selv med venlighed og accept, handler ikke om at vi skal få det til at gå væk, men om at vi kan gå gennem det svære mindre anspændte og frygtsomme. Kunne du tænke dig redskaber til at møde dig selv og det svære med accept og venlighed - og et fredfyldt sted til at praktisere det? Så tag et kig på hvad jeg tilbyder... Tak for at du læste med... KH Lotte Til dig
der bærer på ting, følelser og tanker der er hårdt for dit hjerte at bære på giv slip... Ovenstående digt fik jeg med mig forleden og det satte en del tanker i gang hos mig. For hvorfor er det ofte så svært at give slip på det svære? Det jeg selv oplever, og som mange af mine klienter oplever er, at skam kan komme til at fylde rigtig meget, når vi mærker modstand i livet. Skammen over at blive skilt, miste sit job eller at man selv eller ens børn har udfordringer. Problemet med skam er, at vi kommer til at føle os forkerte som personer, hvor skyld handler om vores handlinger, så berører skam hele vores person. Skam handler i bund og grund om vores behov for at føle os elsket og være en del "af flokken" og derfor kan skam føles så intens, da det handler om vores overlevelse. Der sker ofte det, når vi mærker skam, at vi bliver fuldstændig lammede i vores handlinger og tanker. Den fornemmelse kan jeg godt huske fra de gange, hvor jeg har mødt modstand i mit liv, f.eks. da jeg blev skilt, hvor skammen over, at jeg ikke kunne "fikse" mit ægteskab, fyldte rigtig meget hos mig og hvor jeg var flov og isolerede mig, da jeg følte at jeg var forkert og kikset. Netop isolation og tavshed er med til at holde skammen i live og det kan blive en ond spiral af negative selvfordømmende tanker om os selv, som vi holder fast i ved ikke at sige det højt, fordi vi jo netop er bange for at blive udstødt. Og derfor kan det være så svært for os at slippe... Og det på trods af at alle mennesker en gang i mellem føler sig skamfulde og forkerte, at ingen har perfekte fejlfrie liv... Hvad kan du gøre for at slippe skammen?
For mig har det været et stort skridt at sige det højt, når jeg føler mig forkert, at jeg ikke er perfekt hele tiden og har styr på det... men det har også været en kæmpe hjælp til at slippe skammen at blive mødt af andres forståelse og uperfekte liv... Tak for at du læste med - ønsker dig en dejlig dag med omsorg og rummelighed ❤ Kærlig hilsen Lotte Lige i øjeblikket møder mange af os et af livets bump i form af inflation, stigende priser osv.
Det kan give mange bekymringer om fremtiden og jeg kan mærke, at jeg også fra tid til anden bliver fanget i et bekymringsnet af tanker. Men jeg kan også mærke en anden tilgang til tingene end jeg tidligere har oplevet. En styrke og tro på at det nok skal gå… Jeg arbejder ud fra den overbevisning, at vi alle har en positiv kerne indeni – en kerne som er vores forrådskammer af ressourcer, som kan hjælpe os, når livet giver os modstand. Inde i kernen findes både ressourcer, som vi er klar over og ressourcer, som vi ikke er bevidste om, at vi har i os. Måske har der ikke været plads til dem tidligere eller vi har glemt dem pga. en krise, vi har været igennem. Når du øver dig på at holde kontakten til din kernen, kan du få en bedre balance i livet, hvor du ikke så nemt kommer ud i katastrofetanker og panik-handlinger. Når du har en god kontakt til din kerne, så gør du det, du gør, fordi du kan mærke at det er det rigtige. Tidligere har jeg reageret på en presset økonomi ved at blive fuldstændig fastlåst rent tankemæssigt og dermed også blive lammet i mine handlinger. Jeg husker tydeligt, da jeg sad alene efter min skilsmisse med to børn og en kæmpe gård – jeg ventede bare på at katastrofen indtraf. Det gjorde den aldrig… Den anden grøft er der, hvor jeg ville handle i panik og blive helt gøremanisk i min iver efter at tjene flere penge, hvilket vil udmatte mig totalt og muligvis ikke give flere penge… Gennem årene er jeg blevet bedre til at holde kontakten til min kerne og møde livet derfra. Min kerne indeholder en stor portion styrke og tro (på at det nok skal gå). Og når jeg har den kontakt, så kan jeg også meget bedre klart se, hvad der sker indeni mig (og ude i verden). Jeg kan klart se, at jeg tidligere har været igennem en krise, og jeg klarede det! Jeg kan også se at mange generationer før mig har været igennem kriser, og de har også klaret det… Og det giver mig en god fornemmelse af ro indeni at mærke det. Dermed ikke sagt, at jeg ikke kan ryge ved siden af mig selv og gå i panik eller blive lammet, men jeg ved at jeg også har styrken og roen i mig og jeg ved, hvordan jeg kommer derhen, hvor jeg mærker det. Via kontakten til mig selv, min krop, og gerne med naturen som baggrundstæppe. At have kontakt til min styrke, hjælper mig med at komme væk fra de fastlåste tanker og over i mere klare tanker. Styrken giver handling… Mit råd til dig, der måske er fanget i et ”bekymringshav” og føler dig ude af dig selv:
Tak for at du læse med - ha' en skøn dag! Kærlig hilsen Lotte Find ind til din kerne med et weekendretreat hos Kvindhøj - find datoer mv. her... Hvorfor er lykken så lunefuld og glæden så kort? Sådan lyder Karen Jønssons sang fra 1937 og ja ofte kan lykken føles meget flygtig... når først vores basale behov for mad og husly er opfyldt, så kan vi ende i jagten efter lykken; det perfekte hus, den skønneste ferie, en slank krop eller den perfekte partner. Vi drømmer om at når vi når "dertil", så bliver vi lykkelige!
Vi sammenligner os selv med vennerne på Facebook, hvordan de lever deres liv og kan måske få en fornemmelse af at det rigtige liv er det flotte hus, den hurtige bil... men når alt kommer til alt, så bliver vi ofte skuffede, når vores lykke er "hængt op på" ydre materielle ting. Da jeg var i sidst i 20'erne drømte jeg om at lykken var i storbyen, at en karriere dér ville gøre mig glad, så vi flyttede fra Nordjylland til København og vi fik job, hus osv. Da vi fik børn ændrede til dels vores prioriteter sig, men jeg var også sikker på at lykken var hjemme hos rødderne i Nordjylland, for jeg havde jo ikke helt fundet den i storbyen trods alt. Jeg følte, at jeg manglede noget... Nu hvor jeg kigger tilbage, kan jeg se at jeg hele tiden var på jagt efter det perfekte - at lykken altid var lige rundt om hjørnet, når bare jeg lige fik et nyt køkken, eller tjente en vis sum penge eller fik en bestemt titel i mit job og så videre... Det var først da jeg ramlede ned i et sort hul i forbindelse med min skilsmisse, at jeg fandt ud af, at lykken ikke ligger i de materielle ting, jeg har rundt omkring mig, men i de små øjeblikke af væren til stede. Jeg husker tydeligt en terapeut, jeg gik ved på daværende tidspunkt, som spurgte mig, hvad der gjorde mig glad? Og det havde jeg rigtig svært ved at svare på, for jeg var vant til bare at tænke i facade og status og ikke hvad der inderst inde gjorde mig glad. Jeg fik i forbindelse med den livskrise en indsigt i, at lykken findes i de små ting og inde i mig selv - jeg oplevede en fornemmelse af lykke, når jeg var sammen med familien og mærkede deres støtte, når jeg var sammen med mine børn, og vi bare gik en tur i skoven eller så en film sammen - eller jeg bare gik en tur i skoven alene. Og der fik jeg fornemmelsen af ægte glæde, også selvom der var kaos omkring mig. Den skilsmisse var en sand "game-changer" for mig! Den indsigt lever jeg efter i dag - hvor det er taknemmelighed og glæde over at være til i øjeblikket, der styrer min fornemmelse af lykken. Jeg elsker også at tage på restaurant og få god mad, at tage på ferie og få nye oplevelser eller få noget nyt tøj, men det er ikke det, der gør mig lykkelig! Det gør derimod naturen og samværet med dem, jeg holder af! Der er også svære dage - og der kan glæden godt overskygges af bekymringer, men jeg fornemmer også at midt i det svære med alle tankerne om fremtiden, og hvad den bringer, der findes en tilstand af at være til stede i nuet, der hvor jeg faktisk er ok. Hvad gør dig glad? Det kan være et stort spørgsmål, måske endda overvældende for mange, men giv dig tid til at mærke efter og dvæle ved det - der finder du lykken! Tak for at du læste med! Kærlig hilsen Lotte Savner du ro i hverdagen - til tankerne, til de uendelige to-do lister, til fornemmelsen af at skulle præstere mere? Her får du 10 tips til at komme i gang med mindfulness - måske er ferien en oplagt mulighed til at indføre nye vaner og være god ved dig selv?
1. Find et sted - du kan være mindful mange steder, men i starten kan det være en stor hjælp, at du finder og indretter ét sted i dit hjem, hvor du laver dine øvelser. Det kan være en hyggelig stol, et tæppe du kan lægge på din seng eller noget andet "genkendeligt", så dit sind og krop ved, at nu er det tid til at gøre noget godt for dig. 2. Sæt et bestemt tidspunkt af hver dag - prøv at finde et bestemt tidspunkt, gerne hver dag, hvor du laver en øvelse. For mange er morgenstunden et godt tidspunkt inden dagens praktiske gøremål skal ordnes. Giv besked til familien om, at du er optaget det næste kvarters tid, så du ikke bliver forstyrret. 3. Less is more - hav ikke forventninger om at du skal meditere en halv time hver dag fra start. Sæt dit mål til 5 minutter hver dag - det gør også rigtig meget for din mentale sundhed. 4. Fly-tilstand - lad ikke telefonen forstyrre dig undervejs. Læg den helt væk eller sæt den på fly-stilstand, så du har ro. 5. Sæt dig godt tilrette - find en god og afslappende position, siddende eller liggende. Hvis du er bange for at du falder i søvn undervejs, så hold dine øjne åbne. Mindfulness er balance mellem at være aktiv bevidst og give slip. 6. Find dit anker - flyt fokus hen på dit åndedræt, mærk hvor du fornemmer åndedrættet tydeligst - i næsen, brystkassen, maven. Forsøg at holde fokus der... og husk at... 7. Tanker kommer og går - formålet med mindfulness er ikke at blive tanketom, men at blive bevidst om tankerne og øve dig i ikke at "gå med" tankerne, men bare observere, at de kommer og går. 8. Giv plads til det uventede - larm, smerter i kroppen eller tankemylder... det dukker op, ligesom livets bump dukker op. Mindfulness øvelser kan hjælpe dig med at forholde dig til larm (og livets bump) på en mindre reaktiv måde. 9. Vær tålmodig (og venlig) med dig selv - vi bliver alle fanget i tankemylder en gang i mellem - uanset hvor mange år du har mediteret. Når det sker, så mød dig selv med tålmodighed og venlighed. Ros dig selv for at du blev opmærksom på, at du blev fanget i tanker - og flyt igen fokus tilbage til dit åndedræt (eller hvor du har dit fokus). 10. Brug redskaber - brug guidede meditiatoner, det kan især i starten være en stor hjælp. Du finder en række guidede øvelser f.eks. på kvindhoj.dk eller du kan finde en række videoer med guidede øvelser på min facebook side. Rigtig god fornøjelse I dag har jeg valgt at dele en af mine "Hverdagsnærvær" videoer. Jeg laver løbende videoer på Facebook Live, hvor vi sammen laver en lille øvelse af 5-10 minutters varighed. Rigtig god fornøjelse og tak for at du kiggede med! For nogle uger siden flyttede min ældste søn hjemmefra - noget han har drømt om længe og som han var helt klar til. Jeg kan huske, da børnene var små, at jeg talte med veninder om den dag, hvor vores børn flyttede hjemmefra, hvor dejligt det ville blive at få den frihed! Og nu står jeg (og mange af mine veninder) her, hvor vi har den frihed - og hvor er det faktisk svært! Når vi står overfor et nyt kapitel i livet, uanset om det er når børnene flytter hjemmefra, vi er blevet skilt eller er flyttet til en anden landsdel, så kan det være lidt skræmmende at stå med nye muligheder. For mig som mor og omsorgsperson skal jeg til at finde en ny rolle i mit liv. Jeg vil naturligvis altid være mor og jeg vil altid være der for mine børn, men nu har de ikke brug for mig på samme måde - og det er både skønt og skræmmende at skulle definere sin rolle som mor på ny. Den rolle, som vi har taget og fået, f.eks. som mor eller som den, der altid tænker på andre først, kan være svær at komme ud af igen. Det kan være, at du møder indre modstand, tanker om at du er egoistisk, hvis du gør noget, som du har lyst til - uanset om du nu har tiden til det eller ej. Det kan være, din indre kritiker fortæller dig, at du ikke kan tillade dig at tage afsted til foredrag tirsdag aften, for hvem skal så lave aftensmad? Den indre kritiker er rigtig god til at holde os fast i nogle roller, som måske ikke altid er gode for os - f.eks. den søde pige, der gør andre glade. Det kan også være du møder modstand udefra i form af andres forventninger til, at du skal stå til rådighed og at du stadig er den, der tilpasser sig andre. Og samtidig er der også en stor portion tryghed i at være den, der tænker på andre først, i at holde fast i den rolle, som du måske har haft en stor del af livet og som er med til at definere dig - og det er også helt ok! ...men det er måske ikke det, der gør dig godt eller gør dig glad? Måske mærker du også lysten og viljen til at gøre det, der gør dig glad. Gøre ting der giver mening for dig. Du kan helt sikkert komme i tanke om tidspunkter, hvor du har oplevet at nogle af de ting, du har gjort, har fyldt dig med god energi, glæde og overskud! Når du slipper fornemmelsen og tankerne om "burde" og "skulle", så bliver der plads til at mærke, hvad du har lyst til og slippe den dårlige samvittighed. Det jeg oplever - både fra egen erfaring og min erfaring med mine klienter - er at, en stor portion selvomsorg og venlighed spiller en vigtig rolle i at finde vejen i livet, når vi står overfor et nyt kapitel og nye muligheder. Her er det rigtig godt at være sin egen bedste ven!
Jeg elsker at være mor og den rolle vil jeg (heldigvis) altid have, jeg elsker mine børn og elsker at se dem gå ud i verden og opleve den - og jeg er så klar på, at min rolle som mor gerne må træde i baggrunden for at give plads til at give mig selv omsorg og opmærksomhed! Vil du med på rejsen? Kom med på retreat i Danmarks smukkeste natur og find din vej i livet! Kærlig hilsen Lotte PS: Efter sommerferien tager min yngste søn på efterskole, så jeg har heldigvis nogle måneder endnu til at vænne mig til den nye rolle som mor uden fuldtids-hjemmeboende børn :-) ,Forleden blev jeg fanget i et jeg-er-ikke-god-nok følelseshav...
Som skrevet i sidste blogindlæg her på siden er julen og vinteren generelt en svær tid for mig efter min skilsmisse for 8 år siden. Der dukker ofte minder og fornemmelser frem fra den tid. En tid hvor jeg håbede, at alt ville løse sig. En tid hvor min krop var i konstant alarmberedskab, og hvor mine sanser opfangede alle signaler fra min eks-mand, som kunne tolkes til, at han gerne ville mig - eller det modsatte.... De følelser af angst, tvivl og lavt selvværd rammer mig stadig, når det er vintertid og minderne mere eller mindre ubevidst dukker op igen - og det var også det, der skete denne fredag eftermiddag forleden..... Det var fredag og dermed weekend, og jeg glædede mig til, at vi skulle hygge sammen hele familien. Da min mand kommer hjem, går der ikke lang tid inden, han siger, at han lige skal ud og ordne noget på sin cykel. Fordi jeg er i alarmberedskab, tvivler på mig selv og har negative tanker om mig selv lige den dag, så reagerer jeg ud fra følelsen af at blive valgt fra og ikke være god nok. Jeg bliver vred, ked af det og skælder min mand ud for, at han skal kigge på cykel lige nu, hvor det er weekend! Min reaktion er meget sigende for, hvordan vi kan reagere, når en gammel oplevelse bliver trigget indeni eller når vi er ved siden af os selv. Når vi er fanget i frygt, stress eller lavt selvværd, så kan vi ikke se verden i et klart lys. Jeg har tidligere skrevet om kernen og masken, som er to grundbegreber, jeg arbejder ud fra. Kernen er den tilstand, hvor vi føler os hjemme og handler, som vi gør, fordi vi kan mærke, det er godt for os. Der hvor vi har kontakt til os selv, vores følelser og der er god forbindelse mellem intuition og fornuft. Og der hvor vi mærker en ro i kroppen. Når vi ryger ved siden af os selv, kommer vi ud i masken. Der hvor vi kan være styret af gamle mønstre, f.eks. lavt selvværd, og ofte handler på en anden måde end vi egentlig har brug for og lyst til. Når vi er i masken, kan vi blive fanget i tanker, om hvad andre f.eks. tænker eller vi kan blive fanget i kropslige følelser, som f.eks. raseri. I ovenstående eksempel fra mig selv, reagerede jeg ud fra masken og derfor kunne jeg ikke se klart, at det jo ikke var fordi min mand ikke ville mig, at han gik ud for at ordne sin cykel. Det kan være gamle mønstre og følelser, der bliver trigget af noget vi oplever, andre gør eller siger. Det kan også være en tilstand af f.eks. stress, der aktiverer gamle uhensigtsmæssige mønstre, som dårlig samvittighed over at f.eks. sygemelde sig, følelsen af at svigte sine kolleger og ikke gøre det godt nok. Hvad kan du gøre for at slippe ud af følelseshavet? For det første er det en god ting at minde dig selv om, at det er menneskeligt at fejle, at vi alle en gang i mellem bliver fanget i et følelseshav, og reagerer uhensigtsmæssigt overfor f.eks. børn eller partner. Hvis du kan mærke, at du reagerer ud fra masken (eller er på vej til det), så prøv, hvis du har mulighed for det, at trække dig tilbage 5-10 minutter. Find et sted, hvor du kan finde ro. Flyt f.eks. dit fokus ned i fødderne og mærk, hvor fodsålerne møder gulvet eller flyt fokus på noget udenfor dig selv, hvis du er meget oprørt, f.eks. et træ, en fugl, noget vand og hav din opmærksomhed der. Træk vejret dybt. Jo mere du er i ro med dig selv, jo mere klart kan du se andres handlinger og jo mere kan du mærke, hvad der sker indeni dig. Jo mere bevidst du bliver om at det ikke er "dig", men nogle gamle mønstre der bliver aktiveret, jo nemmere bliver det at slippe fornemmelsen og komme tilbage til dig selv og møde følelsen med ro og accept. Og husk på at øvelse gør mester: hver gang du bliver bevidst om, at du reagerer ud fra masken, dvs. ude af dig selv, så ros dig selv for at blive opmærksom på det. Træd et skridt tilbage, find roen og prøv igen! Tak for at du læste med! Kærlige hilsner Lotte PS: Det kan være nødvendigt at få professionel hjælp til at håndtere følelserne og få bearbejdet de gamle mønstre, så du kan skabe nye mere hensigtsmæssige vaner for dig selv. Julen er hjerternes fest, julen er for mange en tid med fokus på familien, nærværet og traditionerne..
Men hvad sker der, hvis juleglæden forsvinder og bliver erstattet med en følelsesmæssig smerte og sorg? Julen har for mig altid været lig med hygge med familien, traditioner med småkagebagning og god mad og og gode lange gåture i juledagene. For 8 år siden havde jeg en december måned, som satte spor i mange år efter. En december måned, hvor hver dag var en nedtælling - ikke til juleaften, men til den dag, hvor jeg blev alene og mit ægteskab sluttede. Det var en december fyldt med skiftevis håb og bekymringer for fremtiden. Siden den december i 2013, har julemåneden været en blandet oplevelse for mig - jeg har forsøgt at finde nye traditioner, eller taget nogle af de gamle op. Jeg har også tænkt, at det da simpelthen ikke kunne passe, at jeg stadig skulle have det sådan efter alle de år! Jeg har ærgret mig, været irriteret på mig selv - for jeg ville bare så gerne have at julen blev som før. Der kan være mange grunde til at (jule)glæden forsvinder, og når det er imod vores vilje, kan det være rigtig svært at være i. Jo mere vi prøver på at få tingene til at være som tidligere, jo dårligere får vi det med os selv, fordi der er noget vi ikke kan lykkes med. Først i det øjeblik vi anerkender og accepterer smerten og sorgen, kan vi slippe den. I år har jeg haft en rolig december, jeg tænker det hænger sammen med at jeg er et roligere sted i mit liv, hvor jeg har haft overskud til at give plads til de følelser, der har fyldt i julemåneden de sidste år. Sorgen over tabet af en kernefamilie, som jeg kan holde jul med, savnet efter mine børn, når de ikke holder jul hos mig - de følelser har fået lov til at være de, uden at de fuldstændig har overmandet mig. Jeg har set dem for det, de nu er; et tegn på at jeg er et menneske, der elsker mine børn... Fylder sorgen og savnet hos dig lige nu? Mit budskab til dig her, er at forsøge at lade det være, som fylder indeni dig.
Jeg håber du får en jul med tid, ro og omsorg til dig og det, du har brug for lige nu... Kærlig hilsen Lotte Kender du fornemmelsen af at fare vild i dine følelser eller tanker?
Måske tanker om at du skal være perfekt som både hjemmearbejdende og som hjemmeskole-medlærer eller at du skal have en sund Corona livsstil med masser af motion og grønsager? - hvad sker der, når du ikke lever op til de forventninger? Det der sker for mange er, at de bebrejder sig selv, at de slår sig selv oveni hovedet med endnu en ting, de ikke kan gøre rigtigt. Og pludselig kan du være faret vild i en masse tanker og følelser om at du ikke kan gøre noget rigtigt mere..... Vores tanker og følelser hænger sammen og påvirker hinanden, uden at vi tænker over det. Vores tanker og følelser kan få os ud på vildveje, hvor vi gør og siger ting, som ikke er hensigtsmæssige for os selv eller vores nærmeste. Ofte er vores måde at reagere på helt automatisk - uden at vi selv vil det eller kan kontrollere det. Det kan være en uskyldig kommentar fra familien, en ven eller kollega, der trigger noget indeni os - og pludselig er vi faldet ned i et af de gamle huller. Vi reagerer ofte ved at gentage nogle mønstre, som vi måske har tillært i barndommen og det er noget vi gør helt ubevidst. Hvis vi f.eks. altid giver os selv skylden eller altid ser det negative i en situation, kan det skyldes en grundstemning, som er en følelse af ikke at være god nok. Det syn på os selv er dannet af gamle erfaringer, hvis vores forældre f.eks. havde høje krav og forventninger til os, så vil den fornemmelse af ikke at kunne leve op til de forventninger påvirke vores syn på os selv. Nye og positive oplevelser og erfaringer kan påvirke vores gentagemønstre, og vi kan dermed ændre vores syn på os selv og finde nye veje. Der er forskellige faktorer, som kan medføre at vi kommer til at gentage de mønstre, som vi faktisk helst ikke vil gentage: træthed, sult, smerter, sygdom, arbejdspres, tidspres, ydre eller indre forventninger. Den tid vi lever i lige nu med Corona pandemien, er også et godt eksempel på noget, der lægger ekstra pres på os, og som kan medføre at vi falder i nogle af de gamle mønstre. Hvordan kan du håndtere de gamle mønstre og finde nye veje? Første skridt på vejen er at blive bevidst om dine mønstre, stoppe op og se på dig selv udefra - ikke mindst at møde dig selv med venlighed. At give dig selv et pusterum, en lille pause, og bare mærke efter - hvad sker der indeni mig lige nu? Er det sådan jeg har brug for og lyst til at reagere eller tænke? Er der måske en anden måde jeg kan håndtere situationen på? Stop op - Træk vejret - Observer - Prøv igen er en god reminder til at øve sig på at slippe autopiloten og finde en ny og mere hensigtsmæssig måde at reagere på. Uanset hvor mange gange du ryger i de gamle mønstre...... At finde nye veje er ikke noget quick-fix, det er ikke noget der sker over natten. Og du vil opleve at falde i de gamle mønstre gang på gang. Her er det vigtigt at du møder dig selv med forståelse, omsorg og venlighed. Mød dig selv på samme måde som du vil vise en god ven eller dit barn forståelse og støtte, når de har reageret på en uhensigtsmæssig måde. Prøv et pusterum med en guidet øvelse - den tager kun 5 minutter! Vil du gerne have redskaber til at finde balance i følelserne og ro til tankerne? Se hvad jeg tilbyder her... Lige nu er der vendt op og ned på mange ting i den verden, vi er vant til.
Når vi bliver ramt af omstændigheder, vi ikke kan ændre, kan vi ende i frustrationer og irritation på os selv. Vi kan komme til at føle os mislykkede, fordi vi er endt i en situation, som vi ikke kan gøre noget ved. At møde os selv og livet med accept er en grundlæggende øvelse, når du arbejder med mindfulness og samtidig er det noget af det allersværeste for os som mennesker. Det kan være så svært at rumme, at noget vi vil have anderledes, ikke bliver det. Vi kan sidde fast i frustrationen over, at det ikke blev, som vi synes og det blokerer for, at vi kan komme videre og forandre os. Vi kæmper og kæmper og bruger en masse energi på noget, som måske uigenkaldeligt er forbi. Først når vi møder det svære, det vi ikke kan gøre noget ved, med accept, kan vi give slip på det og komme videre. Jeg møder mange klienter, som også kæmper med accept af det, der nu er. Det kan være en sygemelding med stress, der medfører, at du ikke kan det samme, som du kunne engang - og gerne stadig vil. Eller at der pludselig sker store ændringer på din arbejdsplads, og du føler at tæppet er hevet væk under dig, og du står tilbage helt alene og i vildrede om, hvad fremtiden bringer. De travle tanker kommer nemt til at fylde meget, når du pludselig befinder dig i noget som er ukendt og utrygt. Tanker om hvad der kommer til at ske fremover – og når du har mange tanker, kan det være svært at se klart, f.eks. hvad du kan gøre for at lette situationen for dig selv. Accept handler ikke om, at du passivt giver op - du tænker ikke "åh nej, jeg sidder fast i den her smerte og jeg kommer aldrig videre" derimod tænker du "det er ikke rart det her, men det er sådan det er. Hvad mon jeg kan gøre for at komme videre?". Accept er en aktiv handling, hvor du bringer din opmærksomhed ind i nuet og ser det, der er. Når du slipper tankerne om det, der burde eller skulle være. Ved hjælp af mindfulness øvelser kan du øve dig i at acceptere livets bump. Når du f.eks. har din opmærksomhed på dit åndedræt og du mærker impulsen til gerne at ville være et andet sted i dit, så bring venligt og kærligt opmærksomheden tilbage til åndedrættet, på den måde øver du dig i at acceptere din situation. Jo mere du øver dig, jo nemmere vil det være for dig at acceptere livet, når det engang i mellem gør ondt...... Vil du gerne have redskaber til at blive bedre til at acceptere livets "ups and downs"? Se hvad jeg tilbyder af forløb og retreats her! For ca. 4 uger siden fik jeg en opringning, der fik mig ud af balance mig. Min mand havde haft et styrt på MTB og var kommet ret slemt til skade. Heldigvis kommer han sig helt uden men - det var dog en slem forskrækkelse for hele familien.
Min egen reaktion på denne forskrækkelse var at falde ned i et af "de gamle huller" - frygten for at miste (igen) medførte, at jeg skubbede min mand væk, rent følelsesmæssigt, selvom det faktisk var det stik modsatte, jeg havde brug for, nemlig at række ud og mærke, at han stadig var der. Set i bakspejlet tænker jeg, det er en meget naturlig reaktion, når vi bliver bange for at miste - at vi trækker os, for på den måde at beskytte os selv mod netop det at miste! Når vi vælter, sker det ofte at tankerne tager over og vi ikke får mærket efter, hvad det er, vi har brug for. Det jeg oplevede her, og som mange af mine kunder oplever i deres liv, er, at vi bevæger os længere og længere væk fra dem, vi holder af og længere væk fra den, vi er inderst inde og det, vi egentlig har brug for. Det kan være svært at komme tilbage på sporet igen og tit kommer vi til at bruge unødig energi, kræfter og tanker på at være ved siden af os selv. Ofte hjælper det at få sat ord på - overfor dem, vi holder af og som det tit går ud over - hvad der sker indeni os. Hvilke tanker, følelser og fornemmelser rumsterer indeni os? At vise sin sårbarhed kræver mod og vilje til at give slip, og jeg oplevede også i den her situation, at det var enormt befriende, fordi jeg bare kunne være mig selv - én der har brug for et andet menneske, én der er har brug for at blive elsket og at elske. Når vi tør vise vores sårbarhed og kærlighed overfor et andet menneske oplever vi ofte et større nærvær og samhørighed - og det uanset om det er ægtefælle, familie eller venskabelige relationer. Det kræver, at vi giver os tid og ro til at mærke efter, hvad det egentlig er for nogle følelser, vi mærker indeni og hvad det egentlig er, vi har brug for. At vi ikke har brug for at være "hårde" og klare det hele selv, men derimod række ud til dem, vi holder af. Vil du gerne have redskaber til at mærke dig selv og være dig selv - se hvad jeg tilbyder her! Sommeren er en skøn tid! Dase-tid, ferie-tid og hyggetid med børnene. En tid hvor vi kommer væk fra hverdagen og hamsterhjulet - nogle gange væk fra de gode vaner, vi har fået opbygget.
Det oplevede jeg (igen) i min sommerferie, hvor jeg kom ud af min daglige vane med at lave de mindfulness øvelser, der hjælper mig med at holde fast i mig selv og finde ro. Pludselig kunne jeg mærke jeg var tilbage i et gammelt mønster, hvor følelser af lavt selvværd, mistro og fornemmelsen af ikke at være "god nok" fyldte rigtig meget inde i mig. Følelser og fornemmelser som jeg kender rigtig godt fra en tid, hvor jeg oplevede svigt og at blive valgt fra og som påvirker mine tanker og min adfærd i høj grad. Ofte trækker jeg mig fra dem jeg holder allermest af - noget som jeg faktisk ikke har lyst til........... Falder du også i nogle af de gamle huller en gang i mellem? Der findes mange "huller" og uanset hvem vi er, så falder vi i dem igen og igen. Vi bliver igen og igen ramt af travlhed og stress - vi bevæger os igen og igen ud af den vej, hvor vi tager beslutninger ud fra, hvad andre synes vi skal, eller hvad vi tror, de synes, vi skal - vi bliver igen og igen væltet omkuld af livets kriser som sygdom, skilsmisse og tab. Og når vi vælter, så falder vi ofte tilbage i de gamle huller igen, hvor vi bliver revet med af gamle negative følelser og tankemønstre. Når vi så finder ud af, at vi er endt i det samme hul igen, kan det være at vi mødes os selv med bebrejdelser og frustration over at være endt dér endnu engang - og så, ja kan det være en dårlig spiral vi er på vej ud i, hvis vi ikke får stoppet os selv i tide. Og hvordan kan vi gøre det? Hvordan får vi hold i tanker og følelser? Jeg har efter mange(!) års erfaring og arbejde med mig selv ved hjælp af mindfulness fået dels en bevidsthed om hvornår jeg er på vej væk fra mig selv, fornemmelsen af om jeg er i balance eller om jeg er i ubalance - og dels en bevidsthed om hvad der skal til for at jeg kommer hjem til mig selv igen (og igen): jeg finder balancen igen ved f.eks. at flytte fokus væk fra tankerne og ned i kroppen med en af mine øvelser, at mærke min vejrtrækning eller jeg bruger naturen til at finde ro til mine tanker ved f.eks. at fokusere på mine sanser. Bevidstheden om at det "bare" er et gammelt hul og at det ikke er mig, hjælper mig også i forhold til den frustration som mange oplever, når de falder i de gamle mønstre og vaner. Det er nemmere at møde dig selv med omsorg og forståelse, når du ved, at det "bare" er et gammelt hul, du er faldet i og at du hurtigt kan komme op af det igen. At have mærket på din krop, hvordan det føles at være i balance - at være hjemme hos dig selv - og hvordan det er at være i ubalance - at være på usikker grund - er dit redskab til at komme væk fra det negative tankemylder, den dårlige spiral, der får dig længere og længere væk fra dig selv. Bevidstheden herom er din hjælp til at enten at komme hurtigt ud af hullet eller måske endda gå uden om! Jo flere gange du øver dig, jo mere lærer du om- og husker, hvad der får dig tilbage i balance igen og igen...... Vil du gerne have indblik i, hvordan du nemmere kan komme hjem til dig selv og væk fra negative tanke-huller - se hvad jeg tilbyder lige her! Din hjerne er en tanke-fabrik!
Vi har i gennemsnit mere end 50.000 tanker pr. dag... mange af vores tanker er harmløse, som f.eks. når du planlægger aftensmaden, eller hvad du skal lave i morgen eller du konstaterer, at solen skinner udenfor. Andre tanker trigger følelser i dig og kan tage dig ud på vildveje. En oprindelig tanke kan udvikle sig, fordi du bliver ved med at "lægge til" - og så er du pludselig ude i en negativ og tung tankestrøm. Det kan være en uskyldig kommentar om, at der ligger lidt skidt på dit gulv i entreen og lige pludselig kan du være ude i tanker om, at vedkommende synes, du er et rodehoved, at du ikke har styr på dit liv osv.... Eller du sidder på arbejde og ser, at ledelsen går til møde - du tænker "gad vide hvad de skal tale om" - og den næste tanke kan være "gad vide om der er fyringer på vej", og så kører tankerne afsted med dig og du ender med at frygte at du bliver fyret, du mister dit hus, din familie osv..... Det kan være gamle oplevelser af ikke at være god nok, som bliver trigget i dig og som gør, at du ikke kan stoppe tankerne igen, og fuldstændig mister evnen til at mærke efter: "er det nu også sådan det forholder sig?" Vi har en tendens til at hægte os fast i de negative tanker, mens de positive tanker glider af som på en teflonpande - rent evolutionsmæssigt giver det god mening at tænke negativt og være på udkig efter farer, da vi som hulemennesker skulle være på vagt overfor bjørne osv. som udgjorde en fare for os.... men sådan er det ikke mere... Du kan ikke handle eller tænke dig ud af det negative tankemylder, du gør det blot værre og du bevæger dig væk derfra, hvor du egentlig gerne vil være - nemlig tilfreds og tilstede i dit liv. Måske ender du i tanker om, at der er noget i vejen med dig, siden du har det sådan her, måske er du ved at blive syg, måske skal du have medicin eller indlægges osv. - når du bliver ved med at "lægge til" i den tankestrøm du ikke kan komme ud af, så kommer du mere og mere væk fra dig selv og det nu, der er lige nu. Hvad kan du gøre for at komme ud af det negative tankemylder? Når du bevæger dig fra en tilstand af handling (jeg vil væk fra de her tanker) til en tilstand af væren ved at du f.eks. flytter dit fokus over på noget andet - dit åndedræt, din krop eller bruger dine sanser i naturen, så kan du slippe tankerne et øjeblik, komme ud af tankestrømmen og evt. vende tilbage til den episode eller udfordring, som du startede ud med og se på den med friske øjne og spørge dig selv: "hvad mente hun egentlig med den kommentar?" Ofte kommer der et helt andet billede og svar til os, når vi møder oplevelsen fra et sted, hvor vi mærker ro og føler os godt tilpas. Tak for du læste med - ha' en skøn dag! Kærligst Lotte Få redskaber til at slippe tankemylderet og find mere ro og hverdagen - se hvad jeg tilbyder her! Det er i kriserne, at guldet ligger - det læste jeg for nogle år siden, da jeg selv stod på kanten til min rejse med at finde mig selv. På daværende tidspunkt gav det ikke meget mening for mig, for da havde jeg det ikke super godt! Jeg var blevet forladt og havde en meget usikker fremtid - følte jeg.
I dag kan jeg se, at der var guld i den krise, jeg stod i midt i - skilsmissen for 6 år siden. Det samme kan jeg se om den situation, da jeg mistede mit job for 4 år siden, da mit elskede Svinkløv Badehotel brændte ned. Det var for mig springet til at blive selvstændig, noget som jeg inders inde nok altid har drømt om, men som mit store behov for tryghed havde forhindret mig i. Måske kender du fornemmelsen af, at du gerne vil noget andet med livet, men hamsterhjulet kører og den ene dag tager den anden og måske får du overbevist dig selv om at du egentlig har det godt nok, der hvor du er med det trygge og velkendte. Nogle gange sker der dog ting i vores liv, som vi ikke selv er herre over og tæppet bliver pludselig revet væk under os, som det f.eks. sker for mange nu med Corona. Alt det du tog for givet, hvad enten det er samlivet, jobbet, dit hjem er væk - du ligger helt ned! Når vi ligger ned og alt virker håbløst og usikker, som det også gør for mange lige i øjeblikket, så har vi mistet trygheden og det velkendte. Men det giver os også muligheden for, hvis vi har lyst, mod og tiden til det, at reflektere over vores liv. Det giver os muligheden for at se på de mønstre og vaner, som vi har grundlagt gennem livet og overveje, om de gør os godt? Da jeg stod uden job, gav det mig muligheden for at finde ud af hvad jeg ville med mit liv - og jeg fandt frem til at jeg blev nødt til at give slip på mit behov for tryghed og kontrol, hvis jeg ville udleve min drøm som selvstændig. Og det var en lang og skræmmende proces, som jeg dog ikke fortryder et øjeblik i dag.... som en af mine gode bekendte skrev til mig for nylig: at det er når man er længst ude at skide, at man har mindst at miste og derfor måske tør finde sin egen vej. Hvis du sidder i en situation, hvor du føler du har mistet det, du troede på og hvor du føler fremtiden er meget usikker, så kan det være en oplagt mulighed for at mærke efter hvad DU vil med dit liv. Giv dig selv ro og lov til at reflektere over, hvad der giver mening for dig, og hvad der gør dig glad. Skriv en liste med de ting, der giver dig god energi og de ting, der tærer på din energi. Mærk efter, giv dig tid og frem for alt - stol på at det du mærker, er det rigtige for dig.....og find dig selv og din vej i livet. De ord klyngede jeg mig til, da jeg stod midt i en af mine store livskriser for 6 år siden. Min daværende mand havde forladt mig og jeg stod tilbage med to børn, slægtsgården og en usikker fremtid.
Jeg husker tydelig fornemmelsen af fortvivlelse, desperation og afmagt og hvordan jeg ønskede, at den fornemmelse og uvisheden ville forsvinde. Jeg havde brug for at vide hvad fremtiden ville bringe, så jeg ikke havde den her fornemmelse af at være frit svævende, men der var ikke noget, jeg kunne gøre for at se ind i fremtiden. I de her dage mærker jeg den fornemmelse igen, fordi jeg, som mange andre også, er usikker på hvad fremtiden bringer - hvor lang tid varer det inden vi er tilbage til vores "normale" liv igen? Og hvordan bliver vores liv bagefter? Den der fornemmelse af mistet kontrol over livet og fremtiden...... Dengang for 6 år siden var mit holdepunkt blandt andet tanken om, at intet varer evigt, at på et tidspunkt så vender det og livet og verden ser lysere ud - og jeg kom også ud på den anden side! En del klogere på mig selv og på livet. Noget af det jeg lærte i den tid var, at øjeblikket er fyldt med gode oplevelser og mennesker - også selvom det var (og er) en rigtig svær tid med mange bekymringer. Jeg øvede mig i at være i nuet, så meget jeg kunne og glæde mig over de små og store ting, jeg oplevede dér: det kunne f.eks. være at solen skinnede, at bladene på træerne sprang ud, at få en sms fra en veninde om at hun tænkte på mig, at få uventet besøg af gode venner til kaffe eller at mærke kærligheden fra mine børn. At have fokus på nuet i stedet for bekymringer og tanker om fremtiden, som du ikke kan ændre på, giver en ro og en fornemmelse af, at det hele nok skal gå..... I dag mærker jeg stadig tanker om, hvad fremtiden bringer - også for min virksomhed, men det er med en anden ro. I dag har jeg visheden om at det bliver godt igen, at intet varer evigt, heller ikke de svære tider. Hvis du mærker mange negative og bekymrende tanker i øjeblikket, så kan du øve dig i at flytte opmærksomheden til nuet. Hvad sker der lige nu? Kig ud af dit vindue eller gå en tur i naturen og lyt, se, duft - brug alle dine sanser til at fornemme hvad der sker omkring dig. Eller gå et skridt videre og skriv hver dag tre ting ned, som du er taknemmelig for lige i det øjeblik - det kan være små ting, som at solen skinner, eller du drikker en dejlig kop kaffe på terassen. Mærk at du er til stede lige i det øjeblik og at alt er ok. Med det bedste ønsker om en dejlig dag til dig - fyldt med taknemmelighed og fred i sindet! Prøv en af mine guidede øvelser til at sætte de travle tanker på stand-by. I dag besøgte jeg dette smukke sted, toppen af Olavs Kilde ved Svinkløv, det er et sted jeg kommer forbi, så tit jeg kan. Så sætter jeg mig ned på bænken et øjeblik og lader blikket hvile på det, der nu fanger min opmærksomhed. Stedet og udsigten giver mig altid en fornemmelse af ro - lige meget hvor mange tanker jeg tumler med, så kommer der som regel en form for klarhed til mig, når jeg bare sidder her.
Jeg har altid været tiltrukket af naturen - da jeg i en årrække boede i København, tog jeg ofte til Dyrehaven i weekenderne og nød de åbne vidder og landskab. Og da jeg kom "hjem" til Nordjylland igen, var naturen også en stor magnet for at komme tilbage til rødderne. I dag bor jeg her lige ved siden af Svinkløv Plantage og kunne ikke tænke mig at bo andre steder end lige her - midt i naturen! Men hvorfor er det at naturen tiltrækker os? Hvad er det, den gør ved os? Jeg læste for nylig bogen Mindfulness i naturen (af Eva Zelander) og den gav mig en indsigt i hvad det er, naturen kan gøre for os. I vores dagligdag bruger vi vores 'rettede opmærksomhed', vi bruger den på vores arbejde; når vi løser opgaver, planlægger, tænker, evaluerer og når vi gør simple ting som at køre bil og taler med andre mennesker. Jeg bruger min rettede opmærksomhed, mens jeg sidder her foran computeren, jeg er fokuseret og koncentreret om det, jeg laver. Vores rettede opmærksomhed kan blive overbelastet og vi kan opleve symptomer på stress - dette skal også ses i lyset af det, mange af os er udfordret af til dagligt, i form af distraktioner, multitasking og den konstante strøm af informationer fra nyhedsfeed, facebook og mails i indbakken - vores hjerne kommer på overarbejde i sortering af alle indtrykkene. Hvis vi overanstrenger den rettede opmærksomhed i længere tid, bliver vi udmattede - vi kan have svært ved at holde fokus, blive utålmodige og vores evne til at tage beslutninger, planlægge og tænke klart bliver forringet. For at få genoprettet den rettede opmærksomhed er der brug for tre ting: søvn, omgivelser der giver ro, tryghed og velvære samt restorative/genoprettende oplevelser - og det er i forbindelse med sidste punkt, at naturen kommer ind i billedet. Når vi opholder os i naturen og føler os trygge der, så sorterer vi ikke i indtrykkene, men lader blikket vandre derhen, hvor vi fanges af noget. Vores spontane opmærksomhed eller "soft fascination" tager over - og det er her, når vi er i denne tilstand af væren, at vores rettede opmærksomhed kan komme ovenpå igen. Vi bruger ikke en hel masse energi på at sortere eller analysere, men vi er bare og tager imod. På den måde kan naturen være en hjælper i forhold til at bringe os tilbage til balance og klarhed. For at det kan lade sig gøre, er det naturligvis nødvendigt at naturen indbyder til, at du kan lade sig opsluge af den, at du har mulighed for at slippe væk fra det, der dræner, og at du selv er indstillet på at være modtagelig overfor naturens indtryk. Det jeg selv - og mange af mine kursister - oplever, når vi finder ind i denne tilstand af væren i naturen, er at der ofte kommer nogle svar på og indsigter i nogle af de udfordringer og spekulation, som vi alle går med fra tid til anden. Det kan være store overvejelser som: skal jeg finde et nyt job eller forsøge at ændre det jeg har? - og det kan være de lidt mindre overvejelser som: hvordan får jeg lige svaret på den mail fra chefen, så han forstår, hvad jeg mener? Det skal ikke forstås på den måde, at der skal komme noget svar til dig, når du er i naturen på en mindfull måde!! Det er netop hele pointen med bare at være, at der ikke er et formål med det. At det ofte sker, hænger sammen med, at du åbner op for din intuition og kreativitet. Har du lyst til at stifte bekendtskab med mindfulness i naturen? Har du lyst til at opleve selv, hvad naturen kan gøre for dig? - så kom med på mit natur retreat. Du kan læse mere og melde dig til her! Måske har du oplevet denne situation - en veninde fortæller dig nogle usande rygter om dig. Du bliver vred, skuffet, ked af det, både over rygterne, men faktisk også over at din veninde fortæller det videre til dig!
Hvordan håndterer du situationen? Bliver du flov over, hvad andre siger om dig? Trækker du dig måske fra veninden, for ikke at blive såret igen? Skælder du veninden ud for at have overskredet din grænse for, hvad man fortæller hinanden? Da jeg selv stod i den situation for ikke så længe siden, valgte jeg at håndtere den på en anden måde, end jeg plejer..... normalt ville jeg have trukket mig fra veninden, måske beklage mig til min mand, men ikke bringe min frustration videre. Denne gang valgte jeg at tage den her - i mine øjne - svære snak med min gode veninde..... Uanset om det er en veninde, kollega, søster, mor eller din chef, der har overskredet din grænse, så kan du blive fanget i et hav af følelser og travle tanker, som kan gøre det svært at se klart på situationen, og som kan få dig til at reagere enten ved at klappe fuldstændig i eller skælde ud. Første skridt på vejen til at håndtere den svære samtale er at give dig selv ro til at mærke efter: hvad handler det her om? hvad har jeg brug for eller hvad har jeg ikke brug? Mindfulness meditation er en god måde at finde ro på og give dig tid til at mærke efter, hvad der er på spil og ikke reagere ud fra f.eks. raseri. Næste skridt - selve samtalen: At holde det på sin egen banehalvdel gør ofte snakken nemmere, fordi den, du sidder overfor, ikke føler sig angrebet - at bruge "jeg-sætninger" (f.eks. jeg oplever, jeg mærker) kan være en stor hjælp. Det kan være en uvant øvelse, og måske føles egoistisk, men i bund og grund handler det jo om at hjælpe modparten til at lære dig at kende, at finde ud af hvad dine behov er. Når du giver dig selv ro til at mærke efter, finder du også nemmere kontakten til dig selv - og den er også vigtig for, at det ikke havner i undskyldninger som "jeg holder rigtig meget af dig, men....." eller "jeg ved godt at jeg også sagde....." - men at du, med respekt og lydhørhed både for dig selv og for den du står overfor, får sagt det, du har på hjertet. Når du giver dig selv ro, så kan du komme ud af det følelseshav, som vi ofte ender i og hvor vi måske kommer til at misfortolke den andens hensigter. Med ro på og klarhed i tankerne kan du nemmere sætte dig i den andens sted og forstå situationen derfra. At blive mødt med forståelse og empati er en god indgangsvinkel til at begge parter får noget godt ud af samtalen. I den snak jeg havde med min veninde, lagde jeg ud med at fortælle, at det havde gjort mig både ked af det og vred at høre de rygter om mig - og at jeg ikke havde brug for at høre den slags fremover. Vi fik efterfølgende en god snak om, hvad venskab er og hvordan man kan håndtere det, når man hører rygter om hinanden. En snak som medførte, at vores venskab udviklede sig og at vi nu ved, hvor vi har hinanden. At tage hul på de svære emner og sige fra når vores grænser er blevet overskredet kan være rigtig svært - men når vi gør det, giver det for det første en bedre fornemmelse kropsligt og energimæssigt, fordi vi ikke kommer til at "brænde inde" med noget og for det andet kan det også være starten på, at vi får grundlagt nogle nye mønstre, som er mere hensigtsmæssige for os. Vi - og vores hjerner - er åbne for at lære at gå nye veje hele livet igennem og når vi har gode oplevelser, f.eks. med at sige fra, så kan det være første skridt på vej hen mod en ny og bedre måde at reagere på, næste gang vi står i samme situation. Vil du gerne gå nye veje i forhold til at få sagt det, du har på hjertet? Så se hvad jeg tilbyder her...... Balance i livet handler også om at mærke, hvad man selv har brug for og mærke andre mennesker.
Jeg har selv en tendens til at være rigtig meget ovre i andre mennesker - og der kan det ske, at jeg glemmer mig selv. Det at fornemme andre mennesker, at kunne forstå og mærke dem og er selvfølgelig også grunden til, at jeg har det job, jeg har i dag og det er noget, jeg nyder rigtig meget - at kunne hjælpe andre mennesker og fornemme hvad det er, de har brug for. Det kan medføre at jeg i andre sammenhænge, hvor det er mere private forhold, der gælder, så glemmer jeg lidt mig selv - jeg glemmer hvad det er, jeg har brug for, hvad det er jeg har lyst til. Så når jeg taler om balance i livet, så handler det også om at finde den her balance mellem både at indgå i nogle relationer med andre mennesker uanset om det er kolleger, familie, din mand, børn eller veninder OG samtidig have den her forbindelse til dig selv, hvor du mærker, hvad du har brug for, og hvem du er. Vi ved jo allesammen godt, hvad der sker, når vi "kommer til" at glemme os selv - så kan vi ende med at blive rigtig frustrerede, fordi vi får sagt ja til nogle ting, som vi inderst inde ikke har lyst til. Vi får måske sagt ja til at bage kage til klassens time på vores børns skole, selvom vi måske egentlig har mere lyst til at gå en tur, læse en bog eller noget helt tredje. Vi kommer til at give lidt køb på os selv - og kan måske ende med at pege fingre ad andre: "hvorfor melder Peters mor sig ikke til at bage kage?". Det vi har brug for, er måske mere at kigge indad og se på vores egne behov for at sige nej til det, vi ikke har brug for eller tid til. Det handler om at finde balancen mellem både at være noget for andre, men også huske at være noget for os selv. Og hvordan bærer du dig af med det? Alle de tanker og følelser, som andres forventninger til os skaber, kan på en måde forplumre vores tanker om, hvad vi egentlig har brug for. Og når din nabo så igen spørger, om du kan passe børn i weekenden, så svarer du automatisk ja - fordi du ikke har kontakten til dig selv. Det jeg oplever, både fra mig selv og fra mine kunder, er at ro til krop og sind er en rigtig god måde at mærke sig selv på og finde vej hjem til sig selv igen. Når du giver ro til sindet, giver du også ro til de mange tanker, der farer rundt i hovedet og så kan du bedre klart fornemme, hvad dine behov og værdier er. Jeg bruger selv mindfulness/meditation til at holde kontakten til mig selv og mine værdier og fornemmer tydeligt, hvis jeg ikke har mediteret f.eks. i en ferie, hvordan jeg kan komme længere og længere væk fra mig selv. At finde og bevare en god kontakt til sig selv (og andre) er i mine øjne ikke en egoistisk handling, men derimod noget der kommer alle til gode, når alt kommer til alt så vil de mennesker du har omkring dig, din chef, familie, venner osv. jo også helst se, at du er glad - og ikke frustreret - i dit liv! Vil du gerne blive bedre til at mærke dig selv og dine værdier? Kom med på weekend retreat i den skønne natur ved Svinkløv - læs og tilmeld dig her! |
Få inspiration
|
Her bor jeg.... |
|